Separat ekonomi som sambor

Att vara sambor med separat eller delad ekonomi kan vara både bra och dåligt. Var och en ansvarar för sin egen ekonomi och sina egna skulder, den andre är inte skyldig att betala. Båda bör dessutom hjälpas åt med att betala hushållets löpande kostnader.

Top vy över glada unga par tittar på varandra och ler medan liggande på trägolv. Flickan håller ett rött papper hjärtaI ett samboförhållande kan saker och ting krisa till sig, och som sambo kan du kanske känna dig nödgad att ta ett lån för att stötta upp ekonomin för din sambo för att komma vidare till ett gemensamt mål, som att köpa ett boende tillsammans. Ett lån kan exempelvis tas med hjälp av https://www.financepal.se/, där du kan jämföra olika långivares villkor. Lånet kan användas för att betala befintliga skulder hos inkasso eller Kronofogdemyndigheten, för att sambon på sikt kan bli kreditvärdig igen.

Sambolagen

För par som bor tillsammans gäller sambolagen för att skydda den som är i ekonomiskt underläge. Vid en separation ska allt som inskaffats för gemensamt bruk delas lika oavsett vem som betalat det. Är det inskaffat för personligt bruk tillfaller det den som skaffade det. Sambolagen går att avtala bort genom samboavtal, och kan i många fall vara bra att prata igenom. Vem ska ha vad vid en eventuell separation, vem får ärva och vem äger vad? Prata igenom det med varandra så att ingen utnyttjar den andra ekonomiskt.

Att ha delad ekonomi som sambor kan innebära att ni delar rakt av eller procentuellt på de gemensamma utgifterna som boendekostnad, internet, el, mat och försäkring. Resten av pengarna på lönekontot är era egna. Det kan göra att ni har olika mycket pengar att röra er med när det kommer till egentid, resor, extra aktiviteter och liknande.

Orättvisor i ekonomin kan leda till stora bråk, så det bästa är att vara överens och skriva samboavtal om hur ni vill ha det innan ni flyttar ihop, eller innan ni köper större och dyrare saker som bil, boende eller sommarstuga. Kom också ihåg att ni inte har något juridiskt ansvar för varandra som sambor.