Bråk om pengar

Som småbarnsföräldrar är det viktigt att ha koll på sin ekonomi, då har man ansvar för ett eller flera små barn och kan absolut inte vara lika ekonomiskt lättsinnig som en kanske varit under tidigare perioder i sitt liv. Idag skriver vi om hur du hanterar ekonomin i ett förhållande.

Bekymrad räkningarDet är lätt att börja bråka om pengar i en intim och lång relation. Men vissa menar att par som talar om sin ekonomi också investerar i sin relation. I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur ett par fick lära sig allt om hur man tar hand om ett barn på bästa sätt men att ingen berättade för dem hur föräldraskapet också påverkar ekonomin. Något de hade velat få en inblick i, innan de faktiskt blev föräldrar.

Sedan om det är så att en månad är lite svårare än vanligt, kanske på grund av en oförutsedd utgift av något slag, så finns alltid lån-företaget Advisa att vända sig till för att klara sig helskinnad till nästa löning.

Det är nämligen så att:

  • Tre av tio som lever i ett parförhållande är ibland eller ofta oense om pengar.
  • Männen och kvinnorna som intervjuades är överens om att det är mannen som har mest pengar över i slutet av månaden.
  • Mellan 2010 och 2014 har det skett en förskjutning från helt gemensam ekonomi till en mer uppdelad ekonomi bland svenska parhushåll.
  • Att ha separata lönekonton och ett gemensamt konto för hushållets utgifter har blivit en allt vanligare lösning
  • En variant är att paret delar lika på pengarna som blir över när alla gemensamma utgifter är betalda, så att de får lika mycket ”egna pengar” att röra sig med oavsett inkomst

Så maxar du och din partner er ekonomi tillsammans

I en artikel i Aftonbladet kan vi också läsa om hur man som par maxar sin ekonomi tillsammans, för det är så att en relation i mångt och mycket faktiskt kan vara beroende på att ekonomin funkar relativt smärtfritt. Om en pratar igenom ekonomin redan från början så skulle många relationer kunna räddas och bli bättre, enligt privatekonomen som intervjuas i artikeln. Om detta kan man även läsa om i Svenska Dagbladet, där samboavtal föreslås som ett grundläggande fundament ifall förhållandet skulle ta slut och bråk om pengar uppstå.