Så löser du eventuella bråk vid begravning

När en släkting eller närstående avlider så uppstår ibland en del oklarheter. Det kan handla om den avlidnes sista vilja, hur begravningen ska gå till och mycket annat. Dock finns det hjälp att få, och här behöver man ofta objektiva ögon på situationen.

Ett av de vanligaste områden som leder till bråk är pengar. Har du en stor släkt och många ska blandas in i begravning, dödsbo och arv så kan det bli rörigt. Här gäller det att ta hjälp av någon som kan och har varit med om liknande saker förr. Det finns många begravningsbyråer runt om i Sverige. I Göteborg finns Fjällmans begravningsbyrå som har hjälpt familjer med begravningar sedan 1932. De erbjuder allt från florister till jurister och stöttar med alla bestyr.

Planera en begravning

Vissa människor har, i livets slutskede, sinnesnärvaron att planera sin egen begravning. I en artikel från VT kan man läsa om Christin som planerade sin egen begravning. Hennes familj säger att det kändes väldigt skönt att hon hade planerat allt, så de visste att de gjorde allt enligt hennes vilja. Sveriges Radio tipsar i en annan artikel om det vita arkivet, där man själv kan skriva in vad som ska ske när man går bort. Det du skriver in där är ingen juridisk handling, men det underlättar för anhöriga.

Bytte jobb till begravningsentreprenör

I GP går att läsa om en kvinna som bytte sitt jobb som flygvärdinna till begravningsentreprenör. Hon vittnar om familjernas stora tacksamhet att få hjälp när släktingar har avlidit, och allt som en begravning innebär. När man tittar på helheten kring just dödsbon och begravningar så handlar många människor i affekt. De säger saker som de kanske inte menar, och det kan leda till stora missförstånd som kan ta flera år att reda ut, kanske blir de aldrig utredda. Tipset till dig som läser detta är att ta hjälp. Det finns otroligt många duktiga personer som jobbar med detta dagligen. De har varit med om situationerna tidigare, och har erfarenhet kring hur de bör lösas. Om du tar hjälp så har du större chans att undvika de vanliga bråken som kan uppstå, och dessutom får din närstående en värdig begravning.