Bråk efter bortgång

Vi tänker att det inte kommer bli något tjafs i framtiden när någon nära går bort. Men sanningen är en helt annan än de lugna tankar man tänker innan.

Vi kan aldrig riktigt helt förbereda oss på hur vi kommer påverkas av att någon i vår närhet går bort. Den saknaden är svår att känna innan, och är ofta obeskrivbar. Att börja bråka om ett testamente – eller saknaden av ett testamente känns alltid långt borta, men kan vara något som får förödande konsekvenser för de kvarlevande. Att då ställa frågan ”hur skulle personen som gått bort reagera på vårt beteende nu” är en fråga man snabbt slår bort sig. Pengar och ägodelar ger upphov till bråk och osämja.

Upprätta testamente

Att upprätta ett testamente kan vem som helst göra. Detta är ett bindande dokument som man skriver för att efter sin död dela upp kvarlåtenskapen eller ha med sina sista önskningar om tankar på begravning eller andra ord man vill säga och önskar. Genom ett testamente så kan man underlätta bråk då det blir enklare för de kvarlevande att respektera den avlidnes önskan. Men det finns alltid risk för att man känner sig orättvist behandlad eller inte riktigt förstå testamentet. Att få en svar från den avlidne kan vara svårt om man inte tror på den övernaturliga världen. Däremot kan den som upprättar testamentet ta upp vad det står i det så man vet vad man kan förvänta sig. Något som nu blivit mer vanligt med tanke på Internet och sociala medier, är att man upprättar ett digitalt testamente. Detta då vi har mer och mer av vårt liv på nätet och när vi går bort kan det vara bra att anhöriga kan få kontroll över användaruppgifter och lösenord för att gå in och avsluta ens liv i cyberrymden. Sydsvenskan skriver om en tjänst som heter Webwill där vi kan påverka vårt liv på nätet antingen genom att stänga ner alla konton, men även att skicka avslutningsmejt till vår bekantskapskrets.

En respektfull begravning

Testamente eller inte testamente. När det kommer till själva begravningen så gäller det att visa respekt och att lägga and på sig själv.  Det är alltid bäst att få så mycket hjälp som möjligt med att ordna begravning och allt som hör det sista avskedet till. Om det skulle ligga spänning i luften är det viktigt att minnas följande punkter:

  • Hur skulle du vilja ha det på din egen begravning
  • Vad skulle personen som gått bort tycka om ert beteende nu
  • Finns det chans till att reda ut allt innan begravningen?

Att det blir bråk är inget ovanligt. Det kan även ibland lätta upp och vissa bråk är helt obefogade. Vad som gäller är att när allt har lagt sig så måste man välja hur man vill leva och gå vidare: är det som ovänner med sina nära och kära – eller är det i samförstånd och respekt. Att besöka en terapeut är ett steg i rätt riktning för att visa att man vill satsa på sin släkt och att man vill att de knutar man dragit åt ska luckras upp så framtiden blir ljus.