Detta tas ofta upp i parterapi

Alla relationer går upp och ner, vissa är mer dramatiska än andra. Ibland kan man behöva gå i terapi för att reda ut saker men också för att förstå varandra bättre. I vissa fall kan man bli starkare som par, i andra fall kanske man inser att man borde göra slut och gå vidare för att må bättre.

 

Många som är i en relation behöver då och då möta varandra på ett djupare plan och återfå både tryggheten och tilliten i förhållandet. Genom att gå i parterapi via www.humanprocess.se får par lära sig EFT, emotionellt fokuserad parterapi och därmed få nya möjligheter att förstå och stötta varandra, i stället för att gå in i ett destruktivt mönster som lätt blir till en ond spiral.

 

Vanliga relationsproblem

 

Vad är det för problem och mönster som ofta kommer upp i parterapi egentligen? Enligt psykologer och parterapeuter som intervjuas i Svenska Dagbladet är det ofta detta:

 

  • Vår kommunikation har kört fast.
  • Vi har vuxit ifrån varandra.
  • Vi är för olika.
  • Hon/han har varit otrogen.
  • Vi har inte sex längre.
  • Vi bråkar, vi tjafsar, vi fastnar i tjafs.
  • Vi fastnar i gamla hjulspår.
  • Jag står inte ut med hans svartsjuka.
  • Hon är gift med jobbet.
  • Jag känner mig utestängd från barnen

 

Det är dessa anledningar ovan som först anges som anledningar till att människor söker hjälp i terapin, men det kan sedan visa sig handla om något helt annat allteftersom terapin fortlöper. Så småningom kommer man till djupare frågor och det kan vara ”varför vill du vara med mig?” eller ”jag älskar dig inte längre”.

 

Parterapi handlar inte om att få människor att vara ihop till varje pris. En del par som söker stöd kanske egentligen borde ha gjort slut för länge sedan – Svenska Dagbladet

 

Ställ din partner dessa frågor innan ni gifter er

 

I Dagens Nyheter går det att läsa om de frågor som amerikanska experter tycker att man ska ställa sin partner innan man gör något så stort som att gifta sig. För om man inte hanterar ett ämne innan sitt giftermål måste man göra det efter att man gift sig, förtegenheten innan bröllopet kan sedan leda till en framtida känsla av besvikelse. Det är svårt att bibehålla hemligheter år efter år som gifta, dessutom är det ganska onödigt, det är bättre att vara rak och ärlig redan från början.

 

Några av frågorna som de tipsar om att man ställer är: Kommer de upplevelser vi haft av före detta partners att hjälpa eller hindra oss? Kommer vi att skaffa barn, och i så fall, kommer du att byta barnets blöjor? Hanterade din familj motsättningar genom att kasta tallrikar, lugnt diskutera eller tysta ner frågor? Kan du hantera att jag gör saker utan dig, som att ha andra vänner eller fritidsintressen än dig? Gillar vi varandras föräldrar? Vad beundrar du hos mig, och vad irriterar du dig på? Samt en hel del till. Det kan även vara värt att ställa sin partner frågan om skilsmässa är ett alternativ om relationen blir sämre, eller om denna förväntar sig att äktenskapet ska hålla för evigt, trots allt som faktiskt kan hända.

 

Apropå par och relationer finns det massa av anledningar att gå i parterapi, läs mer om detta här.