Förlorare i skilsmässan

Att allt färre par och sambos har gemensam ekonomi blir allt ovanligare, vilket vi tidigare skrivit om här. Men än finns en del sambos och gifta par som delar lika i sin ekonomi och om paren sedan skiljer sig – då är det kvinnan som är den ekonomiska förloraren, men som tur är finn en hel del saker man kan göra för att undvika detta.

Vid giftermålet lovar man varandra trohet, lycka och evig kärlek, men det är dessvärre inte alla äktenskap som faktiskt håller – bara i fjol skilde sig hela 24 000 par. Och vid en skilsmässa är det allt som oftast kvinnan i förhållande som lämnar äktenskapet som den ekonomiska förloraren, men det finns sätt att undvika detta på. Till exempel tipsar Aftonbladet om hur man ska minnas 5-årsregeln som säger att ett äktenskap som fortgår kortare tid än fem år kan ge en möjlighet att frångå regeln om hälften var. Då blir det istället att man delar på en mindre del, men något som kan vara bra att veta är dock att även sambotiden innan äktenskapet räknas inom ramen för dessa fem år.

Varför blir det sämre för kvinnan?

Generellt sett blir det sämre för kvinnan vid en skilsmässa eftersom att det alltför ofta är hon som jobbat minst när barnen var små och kvinnor har ju dessutom har lägre inkomst än vad män har vanligtvis. Därför blir det lätt så att det blir mannen som lämnar hemmet med mest prylar och tekniksaker – för det är han som betalat för dem. Så hur ska man som kvinna kunna få en rättvis skilsmässa? Det enklaste sättet är faktiskt att gemensamt prata om sin ekonomi och planera inför framtiden redan vid giftermålets början – ett enkelt äktenskapsförord som stadgar den ekonomiska biten i förtid så att det blir rättvist delad mellan bägge parter är till exempel att föredra. Detta kan även författas i efterhand med hjälp av advokater som ser till att bägge parters intresse tillgodoses korrekt.