En hel generation riskerar bli utan bolån

Bostadsmarknaden är tyvärr kantad av orättvisor. Många menar att hela generationer stängs utanför och att de skenande bostadspriserna, kombinerat med bankernas ovilja att ge ut lån till timanställda, skapar stor ojämlikhet när det kommer till att hitta bostad i de svenska storstäderna idag. Det går att få bolån på mindre banker och så här kan du gå tillväga.

Du känner säkert till att du som ung egenföretagare eller timanställd inte har någon chans till lånelöfte hos de stora bankerna. Men det finns andra sätt att få bolån på, och det är att sätta sig själv i förhandlingsstolen och välja banker med andra typer av krav. Det viktiga är att du och banken tillsammans kan bedöma om du är kapabel att betala tillbaka ditt lån.

När du väljer bank

Det är inte lätt att välja bank när man behöver ta ett bolån. Det finns dock en rad saker man ska undvika. Välj inte en bank som bara erbjuder små kreditlån med hög ränta. Det dyker upp små långivare kontinuerligt, välj gärna någon som du själv känner igen namnet på och som är väletablerad sen länge. Det är mycket pengar det handlar om så det är bättre att välja en etablerad bank.

Välj en bank som erbjuder:

  • Personlig specialist
  • Bedömer varje enskilt fall
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Fleixibilitet

Det är fortsatt osäkert på bostadsmarknaden och har du tur tvingas många att sänka sina priser eller inte förvänta sig en vinstaffär. Priserna på bostadsrätter har gått ner med 7,7% i Stockholm, det bekräftar också DN. Är du förstagångsköpare och inte behöver sälja för att köpa kan du ha guldläge. Men det är förutsatt att du får bolån över huvud taget, de stora bankerna är mycket restriktiva.

En sak som de flesta banker uppskattar är om man söker bolån tillsammans med någon. Du kan också registrera ditt samboskap om ni inte tänker gifta er, det brukar också kunna väga tungt vid förhandlingsbordet. Se till att ha dina skulder samlade och har du betalningsanmärkningar kan du förklara varför det är där. Mindre banker brukar ha överseende med att livet inte alltid blivit som man hade tänkt sig.