Att prata om fusk

Låt oss pratas om ett viktigt ämne som berör och upprör många, fusket. Att fuska eller att bli utsatt för fusk är helt klart något som många anser är kränkande och orättvist. Det är inte bara det att man känner sig lurad utan det är den underliggande frågan om moral och etik, dessutom är det inte rättvist att dra fördel av något när man inte förtjänat det. I vårt samhälle är det fult att fuska, oavsett om det är i små tävlingar eller större turneringar. Därför vill de flesta varken tala om att de fuskat eller tala om att någon lurat dem, det blir pinsamt och skamset.

hemlighet om fusk

Det är sant att fusket går att stoppa på många sätt och just ett sätt är att spela mer digitalt där tekniken sätter stopp för det mesta. Riskerna är betydligt större när det kommer till individer som skall prestera på olika sätt, exempelvis fusk på en fotbollsmatch där en eller två spelare lägger sig för motståndarna, ofta på grund av att det erbjudits en summa pengar eller något annat fördelaktigt.

Fusk i spel

Det finns flera exempel på hur fusk ser ut i spelsammanhang och de klassiska som man kanske tänker på är att man har kort upp i tröjarmen eller att en idrottsman dopat sig för att få bättre resultat. Men det finns många olika former av fusk i spel. Och det är klart att det är otroligt lockande då är det handlar om att få ut pengar och fördelar utan att egentligen förtjäna det fullt ut. Olika sätt som man kan försöka att fuska till sig vinster inom spel är:

  • Korträkning är ett klassiskt fuskknep som bara funkar när man spelar ett fysiskt spel med en riktig kortlek. Det som kommer ur att räkna kort är att man lättare kan förutspå vad som kommer härnäst och i exempelvis blackjack kan spelaren satsa mer på nästa kommande kort och få värdet 21. Det är dock riktigt svårt att räkna kort och om man inte är ett mattesnille så kan man lägga ned det.
  • Vi har tidigare sagt att det i stort sätt är omöjligt att fuska i digitala spel, det kanske inte är helt sant men det är åtminstone betydligt svårare. Det som man kan göra är förmodligen att ta fram ett program som på ett eller annat sätt påverkar spelsidan du spelar på. Om detta skulle fungera eller ej kan vi dock inte svara på.
  • Inom idrotten är det vanligt med dopkontroller, dessa är dock slumpmässiga så är det så att man dopat sig ett tag så är det inte helt säkert att du blir påkommen. På tapeten är just nu fusk med allergi/astmamedicin som öppnar upp luftvägarna och gör att man får bättre kondition.

kvinna otrogenFusk i relationer

Att fusk förekommer i förhållanden kanske är något som kommer fram mer i det engelskan då otrohet och fusk är samma ord ”cheating”. Att i sitt förhållande lura och ljuga om sina aktiviteter med en annan person är alltså att i stort sätt fuska till sig något fördelaktigt. Att vara otrogen är precis som med fusk i spel skamset och absolut genant. Det är även ett ämne som vi ogärna talar om precis som när det gäller att vi fuskar i spel.