Är du konflikträdd? Så kan du få hjälp

Ibland kan konflikträdsla vara något positivt men oftast är det faktiskt något negativt. Det är viktigt att våga säga ifrån när något känns fel, både för din egen skull och för andras skull. Läs mer om hur du kan märka själv att du är konflikträdd och hur du kan få hjälp på bästa sätt.

Att vara konflikträdd kan vara både bra och dåligt för en själv, men många gånger kan det faktiskt vara ganska så negativt att vara konflikträdd. Om du aldrig vågar säga ifrån när någon annan gör något dumt kommer du själv att må väldigt dåligt, det kan till exempel vara svårt att sköta försäljningen av dödsboet utan konflikter så då kan det vara skönt att få hjälp.

Så märker du själv att du är konflikträdd

  • Du undviker att gå in i diskussioner med människor
  • Du säger inte ifrån när något inte känns rätt
  • Du kan inte slutföra en diskussion
  • Du drar dig ifrån människor där du känner att konflikter lätt uppstår
  • Du isolerar dig mer och mer från andra människor för att du är rädd att det ska uppstå konflikter
  • Du säger inte ifrån om någon är elak utan är istället en av de som är elaka
  • Du byter snabbt samtalsämne om något börjar bli jobbigt

Så kan du få hjälp med din konflikträdsla

De människor som drabbats av konflikträdsla behöver oftast söka hjälp för att sluta vara konflikträdda. Att vara konflikträdd kan skada både dig själv och andra människor, därför är det viktigt att få hjälp med sin rädsla. Om du är konflikträdd finns det väldigt bra hjälp att få, du kan bland annat söka hjälp hos en psykolog eller kurator för att få prata av dig men också få verktyg för hur du ska hantera din rädsla för konflikter. Om du går i skolan kan du vända dig till elevhälsan eller ungdomsmottagningen om du mår dåligt på grund av att du har svårt att diskutera med andra människor. Alla vill dock inte söka hjälp för konflikträdsla och det är självklart helt okej det också.