Så klarar du försäljningen av dödsboet utan konflikter

Vid en dödsfall i familjen följer en svår och känslofylld tid som också innefattar en hel del praktiska göromål. Som om det inte vore nog med sorgeprocessen kan det här också bli en ganska konfliktfylld period där gamla sår rivs upp och temperamentet svallar. Det är ingen slump att många familjetvister ofta handlar om just arv och försäljning av föräldrahemmet.

För att hela processen ska gå så smidigt till är det därför smart att anlita en duktig mäklare. Ligger hemmet väster om Stockholm kan du få hjälp med försäljningen genom att vända dig till mäklare Bromma som har stor kompetens och erfarenhet i området. För att du ska kunna sälja huset så korrekt som möjligt får du bland annat:

  • juridisk rådgivning och assistans
  • tips på hur du kan maximera priset med hjälp av smart inredning vid visningen
  • kostnadsfri värdering

Gå igenom gamla minnen

När föräldrahemmet ska säljas är det viktigt att du och dina syskon går igenom det ordentligt. Gör det gärna tillsammans och se det som ett tillfälle att minnas ert och era föräldrars liv. Öppna en flaska vin och plöj igenom fotoalbumen, prata om olika tavlor eller föremål och gör en resa i tiden i varje rum. Det är viktigt att hålla i sinnet att det handlar om en familj och att betona gemenskapen snarare än vad varje sak är värd. Just syskonsämja är enligt tidningen Populär Psykologi är det en av de viktigaste relationerna en person kan ha i livet.

Ett bra sätt att dela upp dödsboet på är låta var och en välja några föremål som av olika anledningar betyder mycket för den personen. Råkar det vara så att alla är intresserade av samma sak men det inte finns ett testamente kan det ibland behöva lösas genom lottdragning men då är det samtidigt viktigt att ”förlorarna” får välja något annat som också är betydelsefullt. Om det finns barnbarn med i bilden kan det också vara trevligt att ge dem något som påminner om mor- eller farföräldrarna. Det behöver absolut inte var värdefullt utan kan snarare vara en gammal favoritleksak, en broderad kudde eller en liten glasbrosch.

Gör en praktisk lista

Förutom den emotionella sidan av att sälja dödsboet finns det även hel del yttre, praktiska saker som ska klaras av. En grundlig flyttstädning är nödvändig och det kan antingen göras via en städfirma eller genom att du hyr en container och gör jobbet själv. Om du eller ett av dina syskon ska ta över ett fordon eller om det finns värdepapper som ska delas ut kan du hitta information på Skatteverkets hemsida om vart du bör vända dig. Det handlar knappast om roliga uppgifter men samtidigt kan det vara skönt att ha något att syssla med under sorgeperioden. Förhoppningsvis kan du och dina syskon dela upp de olika uppgifterna sinsemellan, men tyvärr händer det ganska ofta att en drar ett större lass än de andra. Skulle så vara fallet är det oerhört viktigt för alla att det går att hitta lösningar. Varje år hamnar olika arvstvister i tingsrätten och det kostar mycket både finansiellt och mentalt för alla parter.