Problem med alkohol

90191-hard-timesOm man själv är alkoholberoende, om den man lever med dricker lite väl mycket eller om det är någon annan nära som verkar ha problem med alkoholen blir det lätt tufft. Genom smusslande, förnekelse, självdestruktivitet och förändringar i personlighet kan relationer gå i kras och människor bli sårade, inte minst den som dricker. 

Vi har tidigare skrivit om jobbigheter i livet som bråk om pengar, men nu ska det handla om något som är vanligare än de flesta tror, nämligen alkoholberoende. Det kan kännas orättvist att vara alkoholberoende, att man inte har kraften att stå emot suget. Likväl som att det är orättvist mot dem som finns i den alkoholberoende personens närhet, oavsett vem det är. Alkoholism eller alkoholberoende är en sjukdom och något som behöver tas på fullaste allvar. Medberoende är exempelvis ett tillstånd som kan drabba en person som lever med en som lider av alkoholberoende. Då anpassar den medberoende sig efter den alkoholberoende i hopp att kunna hjälpa, men det blir sällan bättre av detta, snarare sämre.

Det går att förändra sitt drickande

Vårdguiden kan man läsa mer om alkoholberoende, dess konsekvenser och vad man kan göra åt det. Det viktigaste är att veta att det faktiskt är möjligt att hitta tillbaka till ett liv där alkoholen inte styr, även om det inte känns så för den som är beroende. De flesta behöver söka hjälp för att lyckas, andra klarar det på egen hand. Oavsett vad man tror att man klarar så är det bra att börja med att söka hjälp ändå, det finns metoder och läkemedel som underlättar avvänjningsprocessen. Här följer råd till närstående eller medberoende: 

”Om du har en närstående som är alkoholberoende påverkas din situation också. Ofta sker förändringen sakta och då kan det vara svårt att se vad som händer. Det kan vara jobbigt att se hur någon som står dig nära utvecklar ett beroende. Du kan känna frustration och skuld över situationen. Det är vanligt att närstående tar på sig ett stort ansvar. Du kanske försöker underlätta livet för den alkoholberoende eller försöker dölja problemet. Kom ihåg att den som har ett alkoholberoende är själv ansvarig för att söka hjälp för att förändra sitt beteende. Du kan stötta, men aldrig ta ansvaret för den alkoholberoendes liv.”