Låna pengar rättvist

Det kan verka besvärligt att förstå sig på privatlån och därmed också svårt att veta om du får ett rättvist lån. Egentligen är det dock bara ett fåtal faktorer du behöver förhålla dig till. Lär dig mer om privatlån i den här artikeln.

Nordax är en bank som erbjuder ett riktigt bra privatlån med bra räntor och villkor. Det är särskilt angeläget idag. På grund av coronavirusets framfart är det många som befinner sig i ett läge där de behöver låna pengar på kort sikt. Det har fått bankerna att börja införa åtgärder som syftar till att underlätta för låntagare. Vad ska du tänka på för att hitta ett lån som är rättvist utformat i sina villkor?

Viktigt att tänka på när du ska ta privatlån

De mest grundläggande, och viktiga, råden inför ett lån är dessa:

  • Låna aldrig mer än vad du behöver
  • Basera lånesumman på hur mycket du varje månad har råd att göra av med på din lön
  • Välj rätt sorts lån

lånDen sista punkten kan behöva utvecklas. Expressen påpekar att du får bättre lånevillkor ju bättre säkerhet du kan erbjuda långivaren. Säkerheten kan bestå av sådant som att en borgensman går i god för dig, din bostadsrätt eller ett pantbrev för en fastighet. Om du har förutsättningarna att ge den typen av säkerhet för ditt lån så har du möjligheter att få betydligt lägre ränta än annars. Ett privatlån är dock ett lån utan säkerhet och i de fallen är det en siffra du ska hålla koll på framför alla andra: den effektiva räntan. Det är nämligen den effektiva räntan som visar den totala kostnaden för lånet inklusive räntor och avgifter. Kom också ihåg, ju kortare avbetalningstid du väljer, desto lägre blir den totala kostnaden. Sträva alltid efter att betala av så mycket du kan på ditt lån under månader då du har pengar över.

Olika banker har olika bedömningskriterier

När du lämnar in en låneansökan gör banken en bedömning av dig som låntagare och olika banker bedömer på olika sätt. Just Nordax kan sägas höra till en av de mer rättvisa bankerna. Till skillnad från många andra långivare bedömer de nämligen din nuvarande återbetalningsförmåga utan att lägga samma vikt på dina tidigare förutsättningar.