Kommunicera för att undvika bråk

Brist på kommunikation är den största anledning n till att det blir bråk här i världen. Och då pratar vi såklart om bråk mellan två individer, inte direkta världskrig (de beror oftast på ren idioti från en eller flera parter). Men oavsett storleken på bråken är de självklart svåra att lösa, och det blir ofta stora komplikationer som aldrig hade behövt komma – om man bara pratade med varandra.

Här är några exempel på hur du kan lösa argument innan de blir en konflikt, endast med ren kommunikation.

  • Din pojkvän/flickvän skickar aldrig några gulliga sms, trots att du gör det, och du har sagt till din partner att det är någonting som betyder mycket för dig:
    – Till att börja med, du har berättat att det här med gulliga sms och/eller telefonsamtal är någonting som du har ett behov av. Det är första steget. Det kan dock tänkas att du inte har varit speciellt tydlig i detta, och kanske har fu bara nämnt i förbifarten att det är något du gillar, inte att det är någonting du saknar. Kanske känner din partner att hen skickar fina sms? Men budskapet kommer inte fram. Berätta: Älskling, jag känner att jag vill berätta för dig hela tiden att du är mitt allt, och gör då det – varför gör du inte desamma? Svaret kommer troligtvis att bli: jaha, oj! jag visste inte att du kände så, jag ska ändra mig. Alternativt: jag är inte den som skickar gulliga sms, men jag tänker alltid på dig. Och oavsett svaret så vet du då, vilket gör att du kan släppa det istället för att muttra.
  • Din pojkvän eller flickvän gör konstant någonting som du inte tycker om, till exempel dricker för mycket öl, röker eller säger otrevliga saker:
    – Fråga dig själv: varför gillar jag inte att han eller hon gör detta? När du sedan har kommit fram till detr kan du få lättare att förklara för hen vad man vinner på att sluta. Om du säger att du blir ledsen, kommer din partner säkerligen göra vad hen kan för att göra dig lycklig.
  • Matlagning, disk och annat städ görs bara en av parterna, vilket självklart är påfrestande och störigt:
    – Vad gäller detta finns det flera alternativ. Till att börja med kan du helt enkelt sluta plocka undan efter din man eller fru. Då kommer hen säkerligen att uppmärksamma hur stökigt det blir, och själv börja städa upp. Du kan också välja att  lägga upp ett schema vilket du presenterar för din partner. Om inte detta fungerar bör du helt enkelt sätta ner foten och säga att man är två om att stöka ner, då är man två om att städa upp.

Lycka till!