Fira livet, sörj inte döden

Det senaste inom begravningar är att helt skippa det sorgliga och dystra och istället fokusera på den bortgångnes liv och lycka. Allt fler väljer även att vända sig till alternativa begravningsförrättare istället för att använda sig av en traditionell präst.

Det är aldrig roligt när en människa dör och det är nog ingen som kan säga att begravningar är roliga att gå på. Idag har en ny trend dock börjat se dagens ljus och den handlar om att ta bort allt sorgset som traditionsenligt ska vara med vid en begravning och istället fokuserar man på att ta med allt som den döde uppskattat under sitt liv. Man skulle kunna säga att denna nya trend härstammar från eller är en blandning av en hel del okonventionella begravningstraditioner världen över. Det som är positivt med denna form av jordfästning är att man får ett ypperligt tillfälle att hedra den bortgångne och samtidigt fira att man fått ha denne person i sitt liv.

Hur firar man de döda?

I urminnes tider har man firat sina bortgångna vänner på ett eller annat sätt. Till exempel så är det tradition i många delar av världen att man besöker kyrkogården och tar en drink med den döde och detta görs bland annat i Portugal och i Ryssland. Ett annat sätt är Alla helgons dag som också firas internationellt men på olika vis. I till exempel Mexiko firas Dia de Muertos med offerbord fulla av färgglada blommor och nyskördade grödor som ges till de bortgångna. Detta typiska firande har även inspirerat en hel tatueringsgenre och på den kommersiella marknaden finns mängder av Dia de Muertos-föremål att köpa. Ett annat land som ligger till inspirationskälla för den nya typen av begravningar är Japan med dess tre dagar långa spökfestival Obon som funnits ii över 500 år. I festivalfirandet samlas släkt och vänner till de döda och äter mat, städar ur familjegraven och ger gåvor till den döde. Något annat som också är vanligt under Obon är att man på dagens slut tänder stora ljuslyktor som man sedan skickar ut på vattnet för att hedra de döda.