Få tid över med RUT

När du behöver hjälp med hushållsnära sysslor kan du anlita professionell hjälp och få jobbet utfört till lägre pris tack vare det så kallade RUT-avdraget. Det är ett skatteavdrag som kan göras för hushållsnära tjänster och det gynnar både företagare och privatpersoner.

Att putsa fönster är något av det tråkigaste och ibland även svåraste man kan göra när det kommer till städning. Sitter dina fönster högt upp eller på svåråtkomliga ställen? Eller har du kanske många små fönster som är en pina att putsa? Då är det en perfekt anledning att ta hjälp av professionella fönsterputsare och för att få tid över till annat.

Skatteprut med RUT

Alla kan behöva hjälp i hemmet ibland och det är också något som uppmuntras av staten. Behöver du hjälp med att passa barn, städa eller liknande får du nämligen göra skatteavdrag för det med hjälp av det så kallade RUT-avdraget. Vill du få mer klarhet i hur det fungerar kan du kika in på Skatteverkets hemsida eller kontakta dem för mer information. Det är oklart hur länge RUT-avdraget kommer kunna göras med tanke på att politiker i framtiden kan komma att ta bort det, så passa på att utnyttja avdraget så länge det finns.

Vad kan du få skatteavdrag för?

RUT-avdraget innefattar hushållsnära tjänster och har länge inkluderat exempelvis städning och barnpassning, men nu införs högre tak för avdraget och inkluderar även fler tjänster. Det föregående taket för avdraget uppgick till 50 000 kronor per år, men det höjs nu till 75 000 kronor per år. Nya tjänster som inkluderas är bland annat att få möbler monterade i hemmet, gräsklippning, snöskottning, att få transport av bohag till loppmarknader och liknande, samt att få tillsyn och underhållssysslor utförda i och omkring fritidshuset.

För att få ta del av avdraget måste du uppfylla vissa krav. Exempelvis måste du vara över 18 år, bo eller jobba och betala skatt i Sverige samt betala tillräckligt hög skatt för att det ska gälla. Alla detaljer om vad som gäller kan du läsa mer om hos Skatteverket. De nya reglerna kring RUT-avdraget ska börja gälla från och med 1:a januari 2021.