”Det är jag som är Döden”

”Det är jag som är Döden” är en mycket klassisk fras som används av många och kommer från Ingmar Bergmans klassiska film Det sjunde inseglet. Men hur ställer vi oss egentligen till det här med döden?

Världens åttonde bästa film som inte är engelskspråkig kommer från Bergman och är Det sjunde inseglet och detta efter att tidningen Empire listat de 100 bästa filmerna genom historien som inte är engelskspråkigt. Svd.se listar topp 10 och vad som är intressant i denna artikel är inte att Bergman kan spinna i graven utan vad den filmen betyder och hur vi ska förhålla oss till just döden.

Frukta ej det okända

535432-catholic-cemeteryVad man bör tänka på när det kommer till döden är att man ej ska frukta den då man inte kan undkomma det. Ofta handlar det om att man inte är bekant med döden och vet inte hur man ska förhålla sig när någon går bort. På http://www.fondkistan.se/ kan man få mycket hjälp och bra tips på hur man ska bearbeta sorg och ställa in sig. För viktigt är att man ska försöka se det ljusa och inte det mörka.  Alla har sina egna tankar om döden och då man inte kan möta den som en person, om man inte är med i filmen Det sjunde inseglet eller andra filmer så blir det svårare att förhålla sig till den och många vill ha en mening för allt. Meningen kan vara att vi inte ska vara rädda att leva när vi väl har chansen. För lever vi ett tillfredsställande liv är det enklare att tackla frågor som rör döden.

Vad man sist ska tänka på är att man inte är ensam utan det finns mycket hjälp att få, och kanske ska man bli vän med döden och se det som en ny spännande resa som sedan kommer att ta vid.