Bedöms efter utseendet

Att en persons utseende spelar en viss roll i olika sammanhang är nog de flesta medvetna om. Men faktum är många dagligen blir bedömda och kritiserade utifrån hur de ser ut.

I Metro kan man läsa om ett australiskt nyhetsankare som gjorde ett experiment för att visa att män bedöms för sin insats och kvinnor för sitt utseende. Experimentet gick ut på att han bar samma kostym i sändning i ett helt år.

”Det gick en dag, det gick en vecka och ingen hade sagt någonting. Nu har det gått ett år.”

Det var ingen som kommenterade att han hade samma kostym på sig ett år, men hans kvinnliga kollega fick hela tiden negativa kommentarer om sitt utseende och sina kläder.

Utslängd på grund av ögonenNyfiken man

Det är dock inte bara i arbetslivet som kvinnor blir bedömda och kritiserade på grund av sina utseenden. Samma sak gäller även exempelvis i krogbranschen. Där kan man till och med bli utslängd från en krog på grund av sitt utseende. I Expressen kan man läsa om en kvinna som inte fick vara kvar på en krog på grund av sina hängande ögonlock. Vakterna ansåg att hon inte såg nykter ut för att hennes ögon hängde. Visst går en del saker med utseendet att åtgärda. Exempelvis skulle en med hängande ögonlock kunna besöka Ögonlocksakademin.se/ och få en konsultation om hur de kan åtgärdas, men man kan tycka att samhällets fixering vid folks utseenden egentligen borde vara det som ska åtgärdas.

Snygga män får lättare jobb

Det är dock inte bara kvinnor som blir bedömda utifrån sitt utseende, utan samma sak kan faktiskt gälla även för män. I den här artikeln kan man exempelvis läsa att snygga män lättare får jobb. En attraktiv man behöver bara skicka hälften så många ansökningar som en mindre attraktiv man för att få komma på en anställningsintervju.