7-årskrisen är på riktigt

Att skämtsamt säga att alla relationer utsätts för sjuårskrisen eller ”the seven year itch” som den kallas på engelska har bevisats vara verklig och är alltså inte bara något vi inbillar oss – det visar statistik från Socialstyrelsen.

”På engelska kallas det för ”the seven year itch” – på svenska säger vi ”sjuårskrisen”. Oavsett vilket så tycks det omtalade feno­menet verkligen existera. Det är nämligen ungefär så lång tid det tar innan många förhållanden börjar knaka rejält i fogarna, visar ny statistik från Socialstyrelsen.” läs mer här.

Tidigare har vi skrivitpar bråkar osams konflikt om hur en bör vara realist när det kommer till förhållanden och till exempel teckna äktenskapsförord för att gardera bägge parter vid en eventuell separation. Och med tanke på statistiken från Socialstyrelsen som citeras ovan om hur det är ungefär efter sju års tid som ett förhållande börjar skaka – då kan det vara bra att ha koll på vad som kommer ske om man i krisen bestämmer sig för att separerar. Något som är speciellt viktigt om barn finns med i bilden och enligt familjerådgivaren Eva Lind gör par i kris klokt i att söka hjälp genom familjerådgivning – och detta även om tanken är att reparera relationen eller gå isär. För när det kommer till en relation är det viktigt att både parter är med om beslutet om relationen, oavsett vilket beslutet än blir. Då vet alla inblandade vad som gått snett eller helt enkelt vad som föranlett beslutet och det är en viktig fråga när det sedan handlar om att gå vidare för att släppa det gamla bakom sig för nytt. Även om detta nya innebär en nystart i relationen eller en nystart som singel – att älta gammalt groll eller bråka om föregångna saker tär på själen och bör därför undvikas i största mån!